Autolening

Op het moment dat u een auto gaat kopen en geen (of niet voldoende) eigen geld heeft, kunt u kiezen voor een autolening. Dit komt veel voor. ER zijn weinig mensen die geen lening afsluiten om een auto te kunnen kopen. Er zijn verschillende manieren om de koop van een auto te financieren. Meestal wordt er gekozen voor een persoonlijke lening. Hierbij geldt de auto als onderpand van de lening. Een persoonlijke lening is een leenvorm waarbij de bank of kredietverstrekker en de autokoper, oftewel de kredietnemer bepaalde zaken vooraf vastleggen. Bij het aangaan van de lening wordt vanalles vooraf vastgelegd:

– de hoogte van de lening
– de hoogte van de te betalen rente
– de aflossingen
– de looptijd van de lening
– Een persoonlijke lening kent daarmee een maandlast die gedurende de gehele looptijd gelijk blijft. Deze wordt ook maandtermijn genoemd. Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing. Tussentijds opnemen van afgeloste bedragen is bij een persoonlijke lening – in tegenstelling tot bij het doorlopende krediet – niet mogelijk.

Bij een autolening is het heel belangrijk om de looptijd van de lening dusdanig te kiezen dat deze korter is dan de (economische) levensduur van de auto. Anders loopt u het risico dat u nog een lening heeft lopen op het moment dat u al weer aan een nieuwe auto toe bent. Dit is zeker niet wenselijk. Liever, probeer het zo te regelen dat de looptijd iets eerder is afgelopen van de economische levensduur van de auto, zo dekt u zich in.
Kenmerken van autolening:

– lening wordt gebruikt voor de aankoop van een auto
– de auto is een onderpand van de lening
– er geldt een vaste rente tijdens de looptijd
– er geldt een vaste looptijd
– er geldt een vaste maandlast
– tussentijds extra aflossen is meestal niet mogelijk